فریت بار چیست؟ یکی از سوالاتی که در ذهن بسیاری از افرادی که قصد دارند لوازم شخصی یا اضافه بار مسافری را به کشورهای خارجی بفرستند، پیش می آید این سوال است که فریت بار چیست. در این مقاله می خواهیم در مورد نحوه فریت بار به صورت جزئی و با توضیحات کامل، مطالبی را عنوان کنیم.
همانطور که در هر اداره و سازمانی، انجام دادن کارهای اداری اصول خود را دارد انجام فرآیند فریت بار در باربری فرودگاه امام هم تابع قواعد و اصول و مناسک خاصی است. در این مقاله می خواهیم فرایند اظهار گمرکی در بخش باربری فرودگاه امام خمینی (ره) و شیوه انجام صدور بارنامه و تحویل دادن بار به شرکت هواپیمایی را شرح دهیم.
در پایان مقاله هم تلاش خواهیم کرد با فرایند تحویل بار در مقصد از قسمت تجاری فرودگاه مقصد آشنایی پیدا کنیم.
بدیهی است که کارمندان با تجربه و کارکشته ما می توانند به شما کمک کنند که نیازی نداشته باشید این مسیر اداری و پر پیچ و خم را طی کنید. در واقع پرسنل ما می توانند بار شما را از درب منزل تحویل بگیرند و آن بار را به باربری فرودگاه امام خمینی (ره) منتقل کرده و سپس کارهای گمرکی بار شما را انجام دهند.
پرسنل ما پس از انجام امور گمرکی بار شما، بارنامه هوایی را با کم ترین و به صرفه ترین قیمت ممکن صادر خواهند کرد و در واقع پرسنل ما کاری خواهند کرد که شما بدون اینکه نیاز باشد زمان و تمرکز خود را صرف کارهای اداری پیچیده کنید بتوانید بار خود را با بهترین شیوه ممکن به کشور خارجی مورد نظر خود ارسال کنید. به بیان ساده تر، پرسنل ما، شما را از انجام این کار سخت و حوصله بر نجات می دهند.
شیوه فریت بار از باربری فرودگاه امام را در این قسمت از مقاله توضیح می دهیم. در صورتی که قصد دارید فریت بار را به پرسنل ما نسپارید و شخصا صفر تا صد این کار انجام دهید باید ادامه مطالب مقاله را به دقت مطالعه کنید و خودتان را برای انجام یک کار سخت و حوصله بر آماده کنید.
مرحله اول: قبل از اینکه کار خود را شروع کنید باید اصل کارت ملی، پرینت بلیط و اصل پاسپورت خود را آماده کنید. علاوه بر اصل این مدارک، کپی آنها نیز نیاز خواهد بود.
مرحله دوم: بار خود را با دقت و شیوه اصولی بسته بندی کنید. در بسته بندی بار باید موارد متعددی را لحاظ کنید چرا که در صورت بسته بندی غلط، بار شما در فرودگاه امام خمینی (ره) با مشکل مواجه خواهید شد و بار شما برگشت خواهد خورد.
مرحله سوم: صبح بسیار زود از خواب بیدار شوید و به بخش باربری فرودگاه امام مراجعه کنید. باید طوری برنامه ریزی کنید که قبل از ساعت ۸ صبح به درب فرودگاه خمینی (ره) و در قسمت باربری حاضر باشید.
مرحله چهارم: از درب پایانه هوشمند به نگهبانی بروید و مشخصات خود و مشخصات ماشین و همچنین مقصد بار خود را در نگهبانی ثبت نمایید.
مرحله پنجم: معمولاً راس ساعت ۹ صبح، عملیات اجرایی فریت بار آغاز می گردد. اگر مسئله خاصی پیش نیامده باشد شما را در این ساعت به درون محوطه هوشمند می فرستند.
مرحله ششم: فرم درخواست فریت مسافری را از بوفه درون سالن که در سمت راست محوطه هوشمند قرار دارد دریافت نمایید و و آن فرم را به دقت تکمیل کنید. اگر از مدارک خود کپی در اختیار ندارید یک کپی هم از مدارک خود در همین بوفه بگیرید.
نکته ای که باید خیلی به آن توجه داشته باشید این است که نباید فریب دلالانی که در محوطه هوشمند فرودگاه خمینی (ره) پرسه می زنند را بخورید. در واقع شما نباید اعتنایی به صحبتهای دلالان داشته باشید.
مرحله هفتم: بعد از اینکه فرم ها را تکمیل کردید فرم درخواست فریت مسافری را به همراه کپی مدارک به دفتر رئیس فریت بار مسافری تحویل دهید. رئیس فریت بار مسافری هم ابتدا مدارک شما را بررسی می کند و دستور می دهد که بار شما تخلیه شود و نام کارشناس ارزیابی را اعلام می کند. شما باید با حفظ ادب و متانت از رییس تشکر کنید و از آن اتاق خارج شوید.
مرحله هشتم: باید ماشین خود را بردارید و به بخش تخلیه بار فرودگاه بروید و بار خود را تخلیه کنید. هرچقدر صبح زودتر در فرودگاه حاضر شده باشید کمتر در صف تخلیه بار گرفتار خواهید شد.
مرحله نهم: پس از اینکه بار خود را تخلیه کردید به درون محوطه فریت بار برگردید.
مرحله دهم: کارشناس ارزیابی که رئیس، مشخص می کند را پیدا کنید تا آن فرد بار شما را ارزیابی کند اگر بار شما مشکلی نداشته باشد دستور خواهد داد که بار شما وزن کشی شود.
مرحله یازدهم: پس از وزن کشی بار شما، کارکنان شرکت هواپیمایی و کارکنان شرکت های خدمات فرودگاهی، بار شما را مورد بررسی قرار خواهند داد تا ببینند بسته بندی آن اصولی است یا نه اگر بسته بندی بارشما اصولی نباشد باید هزینه زیادی را پرداخت کنید، تا یک بار دیگر در آن محل بار شما بسته بندی شود.
مرحله دوازدهم: در مرحله بعدی باز هم بار شما وزن کشی می گردد و تعداد و وزن بسته های بار شما ثبت می شود باز هم تاکید می کنیم که نباید به حرف های دلال هایی که دور و بر شما هستند توجه کنید و باید بدون توجه به دلال ها، کار خود را انجام دهید.
مرحله سیزدهم: پس از اینکه وزن و تعداد بسته های بار شما مشخص شد باید به منظور ثبت وزن و همچنین تایید شدن و مهر خوردن وزن و تعداد بسته های شما به کانکس پذیرش مراجعه کنید.
مرحله چهاردهم: در مرحله بعدی شما باید به سالن فریت بار برگردید و درخواست بدهید تا وزن و تعداد بسته های بار شما ثبت شود.
مرحله پانزدهم: در مرحله بعدی باید هزینه های جانبی مربوط به باسکول بار و غیره را پرداخت کنید برای انجام این کار، به صندوق پرداخت که روبروی قسمت ثبت قرار دارد مراجعه کنید.
مرحله شانزدهم: صندوق پرداخت، قبض باسکول و برگه توزین و برگه پذیرش را به شما تحویل خواهد داد. در مرحله بعدی، شما باید برگه پذیرش را به فرم درخواست فریت بار مسافری ضمیمه کنید. برگه توزین را هم باید پیش خود نگه دارید. همچنین قبض باسکول را هم باید پیش خود داشته باشید.
مرحله هفدهم: در مرحله بعدی باید در سالن فریت، نزد عریضه نویس بروید و برگه پذیرش و فرم درخواست مسافری و همچنین فرم درخواست صدور پته مسافری را از او بگیرید.
مرحله هجدهم: در محلی بعدی، شما دو عدد پته مسافری مشابه یکدیگر دریافت خواهید کرد. یکی از این دو پته مسافری، به فرم درخواست فریت مسافری ضمیمه می شود و پته مسافری دیگر به برگه توزین ضمیمه خواهد شد. قبلا گفته بودیم که برگه توزین را نزد خود نگه دارید.
مرحله نوزدهم: در مرحله بعدی، شما باید نزد کارشناس ارزیاب بروید تا کارشناس ارزیاب، پته مسافری که به یکی از پته ها ضمیمه شده است را مهر و امضا کند.
مرحله بیستم: در مرحله بعدی باید نزد رئیس دایره فریت برگردید تا این فرد بعد از اینکه برگه توزین همراه یکی از پته ها را مشاهده کرد آن را مهر و امضا کند و برگه درخواست فریت بار مسافری شما را که به نسخه دوم پته مسافری ضمیمه شده است را پیش خود نگه دارید. باید از رئیس دایره فریت تشکر کرده و از آنجا خارج شوید.
مرحله بیست و یک: در بخش درب خروج، مأمور درب خروج، یک امضا بر روی برگه پته مسافری و برگه توزین ضمیمه شده به آن خواهد کرد. در این زمان شما باید ابعاد هر یک از بسته ها را یادداشت کنید.
مرحله بیست و دوم: به منظور صدور بارنامه، باید به دفتر شماره ۱۳ که در قسمت دفاتر خدمات بار و صدور بارنامه است بروید.
مرحله بیست و سوم: بعد از صدور بارنامه در این دفتر، باید تسویه حساب کنید و بارنامه و پته مسافری و برگه توزین را به یکدیگر ضمیمه کنید. تگ های بار خود را باید تحویل بگیرید و به بخش حراست که در طبقه دوم سالن فریت بار هست، برگردید.
مرحله بیست و چهارم: کارت شناسایی خود را باید به منظور تعیین هویت به دفتر حراست نشان دهید.
مرحله بیست و پنجم: دفتر حراست، نام فرستنده بار و مشخصات بار را ثبت می کند. ثبت این اطلاعات به منظور اسکن گرفتن و ایکس ری و انجام دادن کارهای حراستی می باشد.
مرحله بیست و ششم: باید به سالن فریت بار و صندوق مراجعه کنید تا مهر مالی بر برگه توزین ثبت شود.
مرحله بیست و هفتم: باید به کانکس پذیرش مراجعه کنید تا در نوبت تشریفات حراستی قرار بگیرد در واقع باید بارشما در این مرحله ایکس ری شود.
مرحله بیست و هشتم: وقتی که نوبت به شما رسید باید همراه با بار به قسمت ایکس ری مراجعه نموده و تشریفات حراستی انجام گردد.
مرحله بیست و نهم: بعد از اینکه بار شما اسکن و ایکس ری شد و تگ های بار به روی آن چسبانده شد، اگر مشکل خاصی در بار شما وجود نداشته باشد بار شما به بخش انبارها منتقل می گردد و تحویل ایرلاین مربوطه می شود.
نکته: هرچقدر که صبح زودتر وارد فرودگاه شویید زمان کمتری را در صف انتظار معطل خواهید ماند و همه مراحل کار شما به سرعت انجام می گیرد. البته فقط حضور در صبح زود کافی نیست بلکه باید تمام مدارک لازم را از قبل آماده کنید و همچنین بار های خود را به صورت اصولی و صحیح بسته بندی نمایید وگرنه هم باید هزینه زیادی را پرداخت کنید و هم زمان زیادی را در باربری فرودگاه امام معطل خواهید شد.
شیوه اتمام پروسه فریت بار در مقصد
بعد از اینکه بار شما به وسیله شرکت هواپیمایی به مقصد انتقال داده شد پرسنل آن شرکت هواپیمایی در مقصد، با فرد گیرنده بار تماس خواهند گرفت. شماره تماس فرد گیرنده توسط شما باید در بارنامه و در قسمت شماره تلفن گیرنده بار ثبت شده باشد.
دقت لازم را داشته باشید که شماره صحیحی را در آن قسمت وارد نمایید و به فرد گیرنده بار اعلام کنید که در زمان هایی که احتمال می دهید بار به مقصد برسد، گوشی خود را مشغول نگه ندارد و حتماً گوشی او روشن باشد و شارژ داشته باشد. البته بهتر است شما به عنوان فرستنده چند شماره تلفن را به عنوان شماره تلفن های گیرنده بار اعلام کنید که مشکلی پیش نیاید و اگر یکی از شماره تلفن ها در دسترس نبود پرسنل شرکت هواپیمایی بتوانند با شماره تماس های دیگر تماس حاصل کنند.
اگر به هر دلیلی پرسنل شرکت هواپیمایی نتوانند تماس درستی را با گیرنده بار برقرار کنند بار شما در انبار و در مقصد معطل می ماند. تا ۴۸ ساعت اول انبارداری در فرودگاه مقصد رایگان است ولی پس از آن به ازای هر ساعت ماندن بار در انبار فرودگاه مقصد، هزینه پرداخت می شود. نکته ای که وجود دارد این است که اگر گیرنده بار، تلفن خود را جواب ندهد شرکت هواپیمایی با شما که فرستنده بار هستید تماسی نخواهد گرفت و شما از مشکل پیش آمده، مطلع نخواهید شد.
بنابراین باید شما به عنوان فرستنده بار از طریق وب سایت قسمت بار ایرلاین حمل کننده بار، از وضعیت لحظه ای بار خود آگاه باشید. کار دیگری که می توانید برای کسب آگاهی از وضعیت بار خود انجام دهید این است که با دفتر قسمت بار شرکت هواپیمایی تماس حاصل کنید. خلاصه کلام اینکه شما باید به عنوان فرستنده بار، پیگیر بار خود باشید وگرنه پرسنل ایرلاین تلاشی برای یافتن شما و آگاه کردن شما از وضعیت بار نخواهند کرد.
دریافت بار در مقصد توسط گیرنده بار
مراحلی که در ادامه مقاله بیان می گردند به صورت عمومی در همه فرودگاه ها یکسان هستند ولی امکان دارد از فرودگاهی به فرودگاه دیگر و یا از یک شرکت هواپیمایی به شرکت هواپیمایی دیگر، تفاوت جزئی در مراحل ذکر شده وجود داشته باشد. در مراحل دریافت بار در مقصد توسط گیرنده بار را توضیح می دهیم.
مرحله اول: بعد از تماس کارمندان شرکت هواپیمایی با شما و بیان اینکه بار شما به مقصد رسیده است باید به این نکته دقت کنید که تنها تا ۴۸ ساعت اول، انبارداری بار در فرودگاه مقصد رایگان است.
شما باید به قسمتی که کارمندان شرکت هواپیمایی مشخص می کنند مراجعه کنید تا مدارک بار از قبیل بارنامه و قبض انبار را دریافت کنید. شما باید برای دریافت این مدارک، مبالغی را پرداخت کنید که میزان این مبالغ به قوانین شرکت هواپیمایی بستگی دارد.
مرحله دوم: به منظور دریافت بار خود به انبارهای بار ورودی در فرودگاه مراجعه نمایید این انبار ها تحت نظارت گمرک هستند شما باید مدارک بار خود را به آنها تحویل دهید.
مرحله سوم: مامور های گمرک بعد از اینکه بار شما را بررسی کردند، امکان دارد بر حسب اظهارات شما از شما حقوق و عوارض گمرکی طلب کنند که باید شما در این صورت این مبالغ را پرداخت کنید.
مرحله چهارم: بعد از اینکه عوارض هزینه های فرودگاهی را پرداخت کردید بار خود را تحویل بگیرید و به همراه خود ببرید.
در صورت نیاز به مشاوره یا نیاز به دانستن نرخ حمل و غیره با کارشناسان ما تماس بگیرید.